Rode Zuurkool

Ingrediënten

1 kg Rode Kool
22 gram Zout
6 mosterdzaadjes
6 jeneverbessen
6 peperkorrels
Weckfles ½ liter

Bereiding

Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde stronk
Snijd hem met behulp van de keukenmachine of mandoline in flinterdunne reepjes
Meng de kool met het zout in een ruime mengkom
Kneed en kneus met schone handen de kool stevig, ongeveer 5 min., tot de kool zachter en natter wordt
Zet 5 min. opzij en herhaal dit 2 keer
Meng de kruiden er doorheen
Vul de pot met de kool en druk aan en giet het vrijgekomen sap van de kool in de pot
Vul een plastic zakje met pekelwater (2,25%) en leg die bovenop als gewicht
Doe de pot dicht en zet weg op kamertemperatuur
Open de pot iedere dag om de druk eraf te halen
Proef af en toe, met een schone lepel
Zodra je hem lekker vind (2 à 3 weken) dan zet je hem in de koelkast
Door de kou vertraagt de fermentatie en blijft de smaak enigszins gelijk. Je kunt de kool in de koelkast 3 weken bewaren.